Кіноподії

Одеський кінофестиваль та кіноринок 2019

Буквально тиждень тому завершилася одна з найвизначніших кіноподій року в Україні – Одеський міжнародний кінофестиваль. Цьогорічний фестиваль проходив з 12 по 20 липня. Традиційно, паралельно з фестивалем проходив і літній кіноринок. Хоча відвідало Одесу чимало людей, можливо, хтось цього року туди не потрапив, а комусь буде просто приємно згадати цьогорічні події та підбити підсумки. Тому в цій статті ми з вами поділимося ключовою інформацією, орієнтуючись більше не стільки на кіномистецтво, скільки на кінобізнес.

фотографія з Урочистої церемонії Закриття з сайту oiff.com.ua фотографія з Урочистої церемонії Закриття з сайту oiff.com.ua

 

Як зазвичай, на фестивалі були представлені шедеври національного та світового кінематографу, а конкурсна програма була насиченою і цікавою, тож обирати переможців було нелегко. Хвалять і покращення з кожним роком організаційних моментів, і по-справжньому розмаїту програму фільмів. 10й кінофестиваль продемонстрував впевнений рух вперед, орієнтацію на вдосконалення та на західні тренди.

Окрім фільмів, в рамках фестивалю проходили цікаві та важливі майстер-класи. Зокрема, відбулася дискусія «Жінки на екрані та за його межами» про ґендерну рівність. Спікери звернули увагу на актуальність проблеми, важливість взяття до уваги жінок, адже вони навіть є більшістю глядачів в Україні, проблему нав’язування стереотипів у фільмах і мультфільмах та поступові зміни на краще. Варто зауважити, що мова йде про жінок у різних ролях в кінематографі, і хоча на дискусії мова йшла більше про виробництво фільмів, слід замислитися і щодо бізнесу. Зокрема, якщо орієнтуватися на міжнародний досвід, то з метою досягнення ґендерної рівності у кінотеатральному бізнесі, UNIC (міжнародний союз кінотеатрів, членом якого є і СКУ) щороку проводить менторську програму, в рамках якої жінки, що займають в цій галузі керівні посади, навчають менш досвідчених жінок, які хочуть будувати кар’єру у цій сфері.

Якщо говорити про кіноринок, то традиційно були презентації основних дистриб’юторських компаній, технічних компаній, покази трейлерів та презентації фільмів, а на завершення 17 липня була презентація, присвячена проблемі інклюзії в Україні: ««Незрячі та нечуючі глядачі: як зробити кіно доступним в Україні?».

Джерела: kino-teatr.ua, oiff.com.ua.

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Прокоментувати:

Переконайтесь що ви заповнили усі поля, відмічені зірочкою (*). HTML код не допускається